30.05.2015 12:49

Souvislosti a kouzlo nechtěného.


V týdnu jsem si přečetl článek, že John Vanhara (známý také jako investor z pořadu ČT Den D) prodal společnost Shipito. Již několik let čtu jeho blog podnikanivusa.com, který mne hodně inspiroval a ovlivnil při rozjezdu Odvoz Papíru.cz (OP). Vlastně měl na vzniku OP dost zásadní vliv.

Velmi mne tehdy zaujal podrobný popis rozjezdu jiného podnikání prostřednictvím internetu, které Vanhara provozoval před Shipitem. Velmi stručně shrnuto - máte li nějaký nápad na podnikání, udělejte nejprve jednoduchou nízkonákladovou internetovou stránku, pokuste se jí protlačit ve vyhledávačích na přední pozice a čekejte, zda o službu/produkt budou mít zákazníci zájem. Pokud ano vylepšujte věci za pochodu, vše dělejte v začátku nízkonákladově s minimálním rizikem. Žádné business plány, protože stejně nevíte, zda to bude životaschopné. 

Tak mě tento jednoduchý nízkonákladový postup zaujal, že jsem si chtěl vyzkoušet, zda to může opravdu fungovat. Měl jsem tehdy jenom hodně mlhavou myšlenku, že by nebylo špatné věnovat se nějakému jednoduchému mírně zaprášenému oboru (do té doby jsem seděl 13 let v kanceláři), zaměřenému na nějakou komoditu(ty), do kterého se moc lidí nehrne. Papír a zjištění, že adresa odvozpapiru.cz je volná mi na tento „experiment“ přišly jako dobrá kombinace.

Hodně lidí se mě ptá, jak mě to všechno okolo OP napadlo a konkrétně prodej použitých krabic jim přijde z ekologického hlediska prima nápad. Na začátku to byl opravdu experiment s odvozem nepotřebného papíru pro firmy, nic víc. Když se to začalo k mému překvapení organicky rozjíždět a asi tři zákazníci po sobě přišli s dotazem, zda nezajišťujeme i skartaci, přidala se služba skartace dokumentů. Když jsem viděl, jak se špatně hospodaří s použitými kartonovými krabicemi (a ceny nových), přidal se prodej krabic. A tak to pokračovalo dále, použité pořadače, papírové a dřevěné brikety, poslední novinkou jsou jednou použité plastové sudy.

Všechno to bylo tak trošku kouzlo nechtěného, ale ten Vanharův blog mě k tomu hodně nasměroval. Už dávno to není pouze diletantský experiment. Po čase se to najednou rozběhlo, musel jsem sundat kancelářskou košili a začít se OP věnovat naplno. Obor to není moc atraktivní, před lety by mne nenapadlo, že se budu věnovat něčemu podobnému. Ale když ono to dobře funguje a mě to kupodivu i baví (asi proto, že to funguje)!

P.S. Zde je ke stažení Vanharova knížka Podnikání v USA, Chudý Honza, Bohatý John. Kdo se zajímá o podnikání a nečetl, doporučuji!

Foto: vytříděné jednou použité krabice v našem skladu, které posíláme zpět do oběhu.

Tomáš ARNOŠT, arnost@benefitreality.cz

—————

Zpět


Kontakt

Odvoz Papíru.cz

Prodejní sklad:

Sklad VonTom
Přátelství 1578
10400, Praha 22 - Uhříněves
Výdej zboží pouze po tel. nebo e-mail. domluvě!!!

Provozovatel (pouze fakturační adresa):
Benefit Reality s.r.o.
Konojedská 2143
100 00, Praha 10

Volejte Po - Pá
8:00 - 18:00


Tel.: +420 603224879
Tel.: +420 mimo provoz